FAQ

Bariatrisk kirurgi är en operation som görs för att ta bort övervikt och förhindra att den går upp igen. För att göra detta minskar kirurger storleken på patientens mage eller tunntarm. Efter operationen behöver en person mindre mat för att känna sig mätt. Efter operationen förändras patientens hormonella bakgrund, vilket också hjälper till att gå ner i vikt. Med en diet och en hälsosam livsstil kommer detta att hjälpa honom att behålla en stabil vikt.

Före operationen behöver patienten rådgöra med en nutritionist, psykolog och bariatrisk kirurg. Detta är nödvändigt för att väga nytta och risk med operationen, samt för att säkerställa att personen är moraliskt förberedd på konsekvenserna av operationen. En fullständig fysisk undersökning och blodprov är ett måste innan en viktminskningsoperation.

Under en bypass delas magen i 2 ojämna delar. Tunntarmen är fäst vid tunnmagen. Det är så effekten uppnås när en person inte vill äta mycket.

Sleeve gastroplasty anses vara guldstandarden inom bariatrik. Det innebär att 80% av volymen av magen avlägsnas. Operationen utförs laparoskopiskt, det vill säga genom små snitt.

Vid bandagering sätts en ring på den övre delen av magen. Det minskar gapet mellan kroppsdelarna och begränsar passagen av mat. Eftersom den övre delen av magsäcken är mindre och innehåller receptorer som rapporterar mättnad behöver en person mindre mat.

Biliopankreatisk shunting kräver borttagning av en del av magen och tunntarmen. Intervention rekommenderas vid svåra stadier av fetma.

Gastric banding är den enklaste och säkraste metoden inom bariatrik. Det kräver inte borttagning av organdelar. Efter denna operation återhämtar sig patienterna snabbast. Komplikationer efter ingreppet är vanligtvis förknippade med förskjutning av enheten, vilket är lätt att korrigera. Men efter bandage går patienter långsamt ner i vikt. Vanligtvis lyckas de inte förlora mer än 50 % av sin ursprungliga kroppsvikt.

Efter operationen kan patienten tillbringa 3 till 7 dagar på sjukhuset. Tiden för slutenobservation beror på metoden för bariatrik. Inom 2-3 år efter utskrivning kommer patienten att behöva besöka en läkare. Under dessa undersökningar noterar läkaren framsteg efter bariatrik, kan justera kostplanen, träning, kosttillskott eller mediciner.

För första gången efter operationen kan patienten få medicin för att förhindra magsår eller gallsten. Din läkare kommer också att föreslå mediciner för att minska biverkningarna.

Under de första 3-5 veckorna efter operationen ordinerar nutritionisten en speciell diet för patienten. Den innehåller flytande och mjuka livsmedel, samt tillskott av Ca, Fe och vitaminerna D, B12. I framtiden kommer patienten att kunna äta fast föda. Under denna period bör en person dricka minst 2 liter vatten per dag. Koffeinkonsumtion bör dock undvikas under den första månaden efter operationen.

Förutom typen av operation påverkas viktminskningshastigheten av hur en person följer rekommendationerna från en nutritionist. Enligt observationer från National Institutes of Health tappar patienterna 4-5 kg ​​varje månad under den första tiden efter operationen.

Fråga oss om du har några frågor?

    X